Eğitim Kahramanları Ağı’mız (Education Champion Network) aracılığı ile, kız çocuklarının ortaöğretime katılamadıkları bölgelerde çalışan, bulundukları topluluktaki kız çocuklarını en iyi anlayan eğitimci ve destekçilere yatırım yapıyoruz.
Yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde, kız çocuklarının ortaöğretime katılmasını sağlayacak kaynak ve politikaların geliştirilmesini savunuyoruz. Kızlarımızın gelecek için büyük hedefleri, bizim ise onların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek liderlerden büyük beklentilerimiz var.
Kız çocuklarının potansiyellerini açığa çıkarabilmek için ne öğrenmeye ihtiyaç duyduklarını liderlere anlatabilecek söz hakkına sahip olmaları gerektiğine inanıyoruz. Seslerini duyurabilmeleri için kız çocuklarını karar vericilerle bir araya getiriyor ve hikayelerini Assembly adındaki dijital yayın ve haber bültenimiz aracılığı ile paylaşıyoruz.
Milyonlarca kız çocuğunun eğitim görmesi, küresel büyümeye 12 trilyon dolar katkı yapabilecek potansiyele sahip, daha fazla kadın çalışan anlamına gelir.
Eğitim gören kız çocuklarının erken yaşta evlilik yapma ya da HIV/AIDS’e yakalanma olasılıkları daha düşükken, daha sağlıklı ve eğitimli nesiller yetiştirme olasılıkları ise daha yüksektir. Bir kız çocuğunun okulda geçirdiği her bir ek yıl, bebek ölüm oranı ve çocuk yaşta yapılan evlilik sayısının artmasını engeller.
Bir ülke tüm çocuklarına ortaöğretim seviyesinde eğitim verdiğinde, savaş riski de yarı yarıya azalır. Aşırı uç görüşlerin eşitsizlikten beslendiği dünyamızda, eğitim güven için hayati önem taşımaktadır.
The Brookings Institution, ortaöğretimin iklim değişimine karşı maliyeti en düşük ve en iyi yatırım olduğunu savunuyor. Buna ek olarak, araştırmalar kız çocuklarının eğitiminin, bir ülkenin doğal afetlere karşı zafiyetini de azalttığını gösteriyor.
Malala Fonu, kız çocuklarının okula gidemediği ülkelerde, kız çocuklarının eğitim görmesi için savaşan eğitimci ve aktivistlere yatırım yapıyor.
Kadın öğretmenlerin işe alınmasını sağlayarak cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmeye çalışıyoruz.
Brezilya yerlisi olarak bilinen ve Afrika kökenli Brezilyalı kız çocukların eğitim fırsatlarını iyileştirmek için çalışıyor, araştırmalar yapıyor, öğretmenler ve genç liderlere eğitimler veriyoruz.
Hükümetlerin çocuk yaşta yapılan evlilikleri engellemek için harekete geçmesini sağlayarak, daha güvenli okullar için kılavuz olacak kurallar sunarak ve okullara erişimin iyileştirilmesi için bir eğitim savunucusu ağı kurarak, kız çocuklarının eğitiminin önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz.
Ücretsiz ortaöğretime erişimi destekliyor; mentorluk (koçluk) programları ve yeniden okula yazılma kampanyaları ile yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.
Çocuk yaşta yapılan evliliklerin sayısının azaltılmasını destekliyor; okula devam edemeyen kız çocuklarının eğitimlerini, destek programları ve dijital dersler ile sürdürebilmelerine yardımcı oluyoruz.
Boko Haram tehdidi altında yaşayan kız çocuklarının okula gitmelerine yardımcı oluyor; tüm kız çocuklarının 12 yıllık ücretsiz, güvenli ve kaliteli bir eğitim almasını destekleyen politikaları savunuyoruz.
Eğitimin fonlanması ve kız çocukları için okulların inşa edilmesi için mücadele veriyor; genç kadınlara haklarını savunabilmeleri için eğitim veriyoruz.
Suriyeli mülteci kız çocuklarının, teknoloji ve toplumsal yardımlar aracılığı ile okula kayıt olmalarına destek oluyor ve mültecilerin öğrenme ortamlarını iyileştirmek için eğitici eğitimleri veriyoruz.
MalalaYousafzai, Malala Fonu’nun kurucusu ve yönetim kurulu üyesidir. Malala, eğitimiçin mücadele etmeye 11 yaşındayken, Pakistan’ın Swat Vadisi’nde Talibankontrolündeki yaşam üzerine BBC’ye anonim bloglar yazarak başladı. Babasının dabir aktivist olmasından ilham alan Malala, kısa sürede toplum içerisinde kızçocuklarının eğitim hakkını savunmaya başladı ve uluslararası medyanın dadikkatini çekerek birçok ödül kazandı.
15yaşındayken, görüşlerini açıkça dile getirdiği için Taliban’ın saldırısınauğradı. Birleşik Krallık’ta tedavi gören Malala, iyileştikten sonra da kızçocukları için mücadele etmeye devam etti. 2013 yılında, babası Ziauddin ilebirlikte Malala Fonu’nu kurdu. Bundan bir yıl sonra, tüm kız çocuklarının 12yıl süre ile güvenli bir ortamda, ücretsiz ve kaliteli eğitim alması içinyaptığı çalışmaları doğrultusunda Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.
Malala,Oxford Üniversitesi’nden, Felsefe, Politika ve Ekonomi dallarında derece ilemezun oldu.
Ziauddin Yousafzai, Malala Fonu’nun kurucu ortağı, yönetimkurulu üyesi ve Malala’nın babasıdır. Ziauddin, uzun yıllar boyunca doğduğuülke olan Pakistan’da öğretmenlik ve okul yöneticiliği yaptı.
Swat Vadisi’ndeki evlerini işgal edildiğinde Ziauddin,Taliban’ın kişisel özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik girişimlerine barışçılbir şekilde direndi. Görüşlerini açık bir şekilde dile getirmesi Ziauddin’inhayatını tehlikeye soksa da o, sessiz kalmanın çok daha kötü sonuçlarıolacağını düşünüyordu. Babasının verdiği mücadeleden ilham alan Malala da, kızçocuklarının okula gitmeleri gerektiğini toplum içinde açıkça savunmayabaşladı.
2009 yılının Ekim ayında The New York Times, Ziauddin veMalala’nın Swat Vadisi’ndeki kız çocuklarının eğitim haklarını korumak içinortaya koydukları mücadeleyi kısa bir belgesel haline getirdi. 2 yıl sonraMalala, görünürlüğünün artması ve fikirlerinin daha çok insana ulaşması sebebiyleTaliban tarafından başından vuruldu. Saldırıdan kurtulan Malala, tedavi içinBirleşik Krallık’a götürüldü. Babası Ziauddin, annesi Toor Pekai ve iki erkekkardeşi de Birmingham’da, yeniden Malala’yla bir araya geldiler.
Mücadelelerini sürdürmeye kararlı olan Ziauddin ve Malala, 2013yılında Malala Fonu’nu kurdular. Birlikte, tüm kız çocuklarının 12 yıl süre ilegüvenli bir ortamda, ücretsiz ve kaliteli eğitim alabilmesi için çalışıyorlar.